Thursday, May 21, 2009

Doktor melayu boleh kesan kenser pada peringkat awal

Dambar dari laman web UPM

Seorang Doktor melayu, Dr. M. Iqbal Saripan dari Universiti Putra Malaysia (UPM) boleh mengesan kanser pada peringkat awal dengan menggunakan mesin yang beliau cipta. Beliau adalah seorang Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Sistem Komputer dan Komunikasi UPM. Beliau telah berjaya mencipta komponen baru atau pengkolimat dalam mesin pengimejan nuklear yang boleh mengesan sel kanser pada peringkat awal.

Syabas kepada beliau. Seperti yang kita sedia maklum, kanser penyakit yang membawa maut. Pada masa ini kanser hanya dapat di kesan pada ketika yang agak lewat. Lebih cepat sesuatu kanser itu di kesan, lebih besar peluang untuk menhapuskannya.

Kejayaan ini membuktikan memang orang melayu boleh berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan bangsa lain. Inilah contoh yang patut kita ikuti. Beliau begitu fokus dengan kajian beliau walaupun memakan masa tujuh tahun. Lama tujuh tahun tu…bukan calang-calang orang yang mempunyai azam dan tekad seperti beliau.

Apa yang dapat kita pelajari di sini ialah.

1. Di mana ada kemahuan di situ ada kejayaan.

2. Kalau kita berusaha dengan bersungguh-sungguh, insyaAllah akan menolong kita.

3. Fokus itu sangat penting dalam melakukan sesuatu kerja....ini memang kelemahan orang melayu...nampak orang buat tu dia pun sibuk nak buat...main...main ikut-ikut aje.

4. Yang penting sekali kita sebagai orang melayu jangan ada rasa rendah diri.

Untuk lebih lanjut bolehlah baca di laman web UPM

1 comment:

  1. Salam ziarah. Such a great blog.

    View Profile: Rantong™

    ReplyDelete